T K

Yapay Zeka Destekli Mağaza Robotu

Koçtaş Yapı Marketleri Tic. A.Ş

Yapay Zeka Destekli Mağaza Robotu

Proje İçeriği

"Koçtaş Mağazalarda insan müdahalesi olmadan otonom olarak çalışan, kendisine atanmış görevleri günün her saati yerine getirebilen, operasyonel iş yükünü personellerin üzerinden alarak operasyonel verimlilik sağlayan yapay zeka destekli otonom bir robot yapılmıştır. Otonomluğun temelini oluşturmak için, haritalandırma, lokalizasyon, navigasyon ve yol planlama algoritmaları kullanılmıştır. Mağaza ortamında günlük olarak personel eforu ile gerçekleştirilmekte olan “Etiket Fiyat Kontrolü” ve “Raf Doluluk Analizi” gibi görevleri otonom olarak gerçekleştirilebilmektedir. Üzerinde bulunan dokunmatik ekran sayesinde müşteri bilgilendirme, sesli veya görsel bildirim, ürün tanıtım, ürün yönlendirme gibi etkileşimlerde yapabilecektir. Yapay Zeka destekli otonom mağaza robotu, Koçtaş AR-GE merkezinde yaklaşık 2 yılda geliştiren, üzerindeki fonksiyonlar özelinde benzeri olmayan bir robottur. Şuada iki adet yapılmış durumdadır. Robotlardan biri Koçtaş Kartal mağazada bulunmaktadır. Mağaza ortamında testleri yapılmıştır, geçen 4 ay da müdahale olmaksızın kendisine atanmış görevleri başarı ile yerine getirmektedir. Başlıca Özellikleri : Otonom sürüş, engel tanıma ve engellerden kaçınma Lokalizasyon, navigasyon ve yol planlama sistemleri ile bulunduğu konumdan gitmek istediği konuma en uygun rotadan gidebilme Otonom sürüş için gerekli olan ortam haritalamasını otomatik olarak tarama Yapay Zeka ve OCR ( Optical Character Recognition ) modelleri ile raflardaki fiyat doğruluğunun tespiti Robotun görev esnasında şarj durumunun %10 un altına düştüğünde şarj istasyona otonom yaklaşma ve şarj etme Robot durumu, robotun şarj durumu gibi robota özel bilgilerin sağlandığı alt yapılar ile uzaktan görev atama Raflardaki ürün bulunurluğunun yapay zeka ve görüntü işleme algoritmaları ile tespit edilerek ilgili kişilerin bilgilendirilmesi"


Projenin Amacı

"Projemizi yeni bir hizmet olarak sınıflandırabiliriz. Öncelikli olarak mevcut operasyonel süreçlerimizin bir kısmını robotlar ile yaparak manuel kontrollerde oluşan hataların önüne geçmek ve operasyonel verimliliği arttırmak amaçlanmıştır. Diğer taraftan üzerinde bulunan ekran üzerinden müşterileri ürünler ve ürün konumları hakkında bilgilendirme, satışa katkı sağlayacak çözümleri sunulması sağlanacaktır."


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

"Bu projedeki en büyük inovasyon Robotların mağaza ortamında, yapay zekanın da desteği ile kullanılmaya başlanarak müşterilerimize destek olması ve Koçtaş çalışanların yaptığı işleri kolaylaştırmasıdır. Araştırmalarımızda hem operasyonel süreçleri gerçekleştiren ve aynı anda müşteri ile etkileşim kurabilen bir perakende robotu görülmemiştir. Bu çözüm, aşağıdaki avantajları sunarak perakende sektörünün ihtiyacına yanıt veriyor: -Anlık ürün bulunurluğu kontrolü ile mağaza stok verimini artırarak satış kayıplarını önler ve karlılığı artırır. -İnsan hatalarını minimize eder, böylece fiyatlandırma ve uyumluluk sorunlarını engeller. -Mağaza personellerinin zamanını daha verimli bir şekilde kullanmalarına yardımcı olur, böylece iş gücü kaybını önler ve iş süreçlerini optimize eder. Bu nedenle, pazar, robotik IoT tabanlı bu çözüme büyük bir ihtiyaç duymakta ve bu teknoloji, perakendecilerin daha rekabetçi ve karlı olmalarını sağlayacak kritik bir bileşen haline gelmektedir."


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Mağaza ortamında tüm reyonlarda “Etiket Fiyat Kontrolü” ve “Raf Doluluk Analizi” gibi görevleri yerine getirmektedir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Üst yönetim projeye desteğini hiçbir zaman eksik etmedi, her zaman yanımızda olarak yakından takip ettiler.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Evet edilmeye başlandı. Proje sonrasında kaç etiketle hata yakalandı, bunların markdown (kasa indirimi) etkisi ve ürün bulun çıktıları için analizler yapılıyor.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

10 Kişi 2 olarak yer almıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projenin başından itibaren startup bir firma olan Tosso Engineering ve Koçtaş AR-GE ekipleri beraber çalışmıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)